Coalitie van organisaties inclusief Speakup wil uitstel WIV afdwingen via rechter

Een coalitie van journalisten, advocaten, maatschappelijke organisaties en IT- en tech bedrijven waaronder Speakup, bereidt een rechtszaak voor tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De coalitie wil dat de invoering van de wet wordt uitgesteld Nu staat de invoering van de wet gepland op 1 mei 2018. 

Woensdag 21 maart kon de Nederlander haar stem uitbrengen voor het tweede (en wellicht laatste) referendum. Het onderwerp? De Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017. Speakup was blij met de zeer hoge opkomst, en met de uitslag: Nederland stemde tegen. Want, deze wet moet echt beter! De politiek was aan zet – maar Speakup kondigde al aan dat we klaarstaan om desnoods via de rechter deze ‘sleepwet’ aan te pakken.

De regeringscoalitie heeft inmiddels kleine wijzingen aan de wet gemaakt, en bereikte daar zo’n drie weken na het referendum een akkoord over. Zo wordt bijvoorbeeld de bewaartermijn voor informatie verkort naar één jaar in plaats van drie, en is er nu twee keer de mogelijkheid tot verlenging.

In de Tweede Kamer heerst echter verdeeldheid over de wet. Afgelopen week werd er over de wet gedebatteerd.

 

Open brief
De coalitie van bedrijven en instanties stuurt woensdag een brief naar het kabinet. Daarin vragen zij om de Wiv uit te stellen, op zijn minst tot de wijzigingen ook in het parlement besproken zijn. Wordt de wet niet uitgesteld, dan wil de coalitie een kort geding tegen het kabinet aanspannen. Volgens de coalitie bevat de Wiv “enkele fundamentele problemen en is hij op bepaalde onderdelen in strijd met mensenrechten”.

 

De coalitie bestaat uit privacywaakhonden Bits of Freedom en Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, de Nederlandse Vereniging Van Strafrechtadvocaten, Free Press Unlimited, datacenter BIT, internetbedrijven Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten.

 

Speakup en de WIV

Speakup heeft zich al diverse malen uitgesproken tegen de WIV, en toen eind 2017 enkele studenten een handtekeningen-actie begonnen om een referendum aan te vragen sprak Speakup ook direct haar steun uit.

Speakup is een provider voor haar klanten. Wij willen graag een veilige samenleving, en daarom zijn wij ook ingericht om netjes te kunnen voldoen aan verzoeken vanuit justitie en politie. Maar we willen niet dat ons netwerk wordt gehackt, ongeacht of dat door een crimineel of een overheidsdienst gebeurt. Bovendien vinden wij het een slecht idee dat wij als organisatie, of een van onze medewerkers kan worden gedwongen om beveiligingssleutels af te staan die veel verder kunnen gaan dan die ene verdachte waarnaar een dienst op zoek is. Vanuit mijn perspectief maakt deze wet eigenlijk iedereen juist *onveiliger*: Onze gebruikers zijn mogelijkerwijze niet zo goed beschermd als zij zouden willen, en wij als organisatie en onze medewerkers kunnen worden aangesproken om dat tot stand te brengen.

Bron: NU.nl
Gepubliceerd: 18 april 2018 06:49
Laatste update: 18 april 2018 08:54

klaar om te verbinden?

Onze pioniers denken geheel vrijblijvend mee over jouw geschikte telefonie oplossing.

Vraag vandaag een offerte aan

Contactpersoon(Vereist)
Aantal gebruikers in je onderneming(Vereist)

contact opnemen

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Vul hier onderstaande formulier in zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.

Hoe wil je dat wij contact met je opnemen?

terugbelverzoek

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Laat een terugbelverzoek achter zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.