Kort geding over de sleepwet & Wiv | De uitspraak

Nieuws

 

Helaas heeft de rechter geoordeeld in het voordeel van de Staat.

De coalitie van journalisten, advocaten, NGO’s en IT- en techbedrijven die het kort geding gevoerd heeft betreurt het vonnis. De coalitie vindt dat de regering, mede gezien de uitslag van het referendum, had moeten wachten met het invoeren van de belangrijkste pijnpunten uit de Wiv (waaronder het ‘sleepnet’ en de uitwisseling met buitenlandse diensten) totdat de discussie hierover in de Eerste en Tweede Kamer achter de rug is en de benodigde wijziging van de wet is doorgevoerd. De volgorde van het per 1 mei invoeren van de Wiv en pas daarna een wetswijziging voorleggen is verkeerd.

 

De coalitie gaat op korte termijn bespreken of en zoja wanneer ze juridische vervolgstappen willen zetten.
Het vonnis kun je hier bekijken.

 

Achtergrond

De Wiv bevat enkele fundamentele problemen en is op enkele onderdelen in strijd met mensenrechten. Bij het referendum over de Wiv heeft de meerderheid van de stemmers ‘nee’ gezegd tegen de wet.

 

De regering heeft nu enkele voorstellen voor wijzigingen gedaan. Deze wijzigingen nemen onze zorgen en de mensenrechtenschendingen niet weg. Twee van de wijzigingen gaan over de grootste pijnpunten: het ‘sleepnet’ en de uitwisseling van gegevens met buitenlandse geheime diensten. De regering wil dat deze wijzigingen in de wet worden aangepast. Dit betekent dat er opnieuw in de Tweede en Eerste Kamer gediscussieerd zal worden over de voorgestelde wijzigingen. Wij hopen dat het parlement deze kans zal aangrijpen om de wet zo te wijzigen dat deze voldoende waarborgen bevat die tegenwicht bieden aan de ingrijpende beperkingen van mensenrechten die deze wet mogelijk maakt.

 

Omdat de Kamers nu aan zet zijn, en omdat de WIV fundamentele mensenrechten schendt, heeft een deel van de coalitie de regering gevraagd de invoering van de WIV uit te stellen. Op zijn minst tot na het moment dat de wijzigingen in het parlement besproken zijn. Omdat de regering dat niet wilde, zag de coalitie zich genoodzaakt een kort geding te starten om uitstel van de invoering van de WIV in de huidige ongewijzigde vorm af te dwingen.

 

De zaak wordt gecoördineerd door het PILP-NJCM en de advocaten van Boekx Advocaten behandelende zaak.

 

De partijen die naast Speakup meededen aan het kort geding zijn: Bits of Freedom, Privacy First, Greenpeace International, het NJCM, de NVSA, Free Press Unlimited, BIT, Voys, De Waag, Mijndomein en het Platform Bescherming Burgerrechten.

 

—————————————————————————————————————–

Voor meer informatie over de rechtszaak en het vonnis verwijzen we je naar het PILP: Jelle Klaas – 06-38227896/ jklaas@pilpnjcm.nl of Lotte – lotte.pilpnjcm@riseup.net.

 

 

Het vorige artikel over dit onderwerp vind je hier

Informatie gepubliceerd door een van onze coalitie-partners Privacy First vind je hier

Geschreven door: admin op 26 jun. 2018

ervaar onze service

Nu al overtuigd? Benieuwd hoe onze oplossingen jou voordeel op gaan leveren?

Heb je andere vragen voor ons die we mogen beantwoorden? Laat gerust je telefoonnummer achter, zodat we je terug kunnen bellen om je verder te helpen!

Institutenweg 6
7521 PK Enschede

088 - 773 25 87