interview | stage lopen in een digitale wereld: drie studenten vertellen

Wist je dat wij volop ruimte bieden aan technisch talent? Zo maken studenten regelmatig deel uit van onze technische teams. Dit kan voor een stage- of afstudeeropdracht, maar ook als (bij)baan tijdens of vlak na hun studie. Wij spraken met drie van deze studenten: Egbert Dijkstra, Jeremy Wicaksana en Robin Waterval. Zij volgen de Technical Computer Science opleiding aan de Universiteit Twente. Momenteel zijn ze druk bezig met de afronding van hun stageopdracht bij Speakup. De afgelopen 10 weken hebben zij gezamenlijk in een groepsproject gewerkt aan het gekozen onderwerp “Voice Assisted Scheduling”. Wat dit precies inhoudt en hoe dit project is verlopen, lees je in dit interview.

Als eerste welkom heren! Fijn dat jullie tijd hebben vrijgemaakt voor dit gesprek. Voordat we beginnen, kunnen jullie jezelf introduceren?

Egbert: Ik ben Egbert Dijkstra, kom uit Marum in Friesland en ben ondertussen alweer 6 jaar student aan de UT. Daar volg ik nu de opleiding Technical Computer Science en ik hoop voor de zomervakantie mijn bachelor te halen. Ik zet mijzelf naast mijn studie actief in bij diverse studentenverenigingen zoals Inter-Actief, waarin ik in het bestuur heb gezeten, en heb ik in diverse comités in verschillende rollen geparticipeerd. Zo ben ik momenteel bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de borrelruimtes in de Zilverling op de Universiteit Twente. Iets waar ik dankzij de steeds wisselende coronamaatregelen (openen, sluiten en dan heropenen) aardig druk mee ben. Daarnaast houd ik ervan om met vrienden af te spreken en gezellig wat te drinken, zodra het weer kan in de kroeg uiteraard!

Robin: Mijn naam is Robin Waterval, ik ben 25 jaar en kom oorspronkelijk uit Ternaard (een klein dorpje helemaal in het noorden van Friesland). Ook ik volg de opleiding Technical Computer Science. Ik heb uiteenlopende hobby’s. Zo kijk ik graag naar films en houd ik van gamen. Ik doe aan crochet en ik houd erg van zingen, daarom ben ik lid van het koor van de Universiteit Twente. Ook ben ik onderdeel van het bestuur van Apollo.

Jeremy: Ik ben Jeremy Wicaksana, ben 20 jaar en kom uit Indonesië. Voor corona speelde ik fanatiek badminton, nu is het hoofdzakelijk gamen en veel kijken naar films haha! In het eerste jaar was ik ook lid van de Indonesische studentenverening. Ik zit in mijn derde jaar van de Technical Computer Science opleiding en ben bezig mijn bachelor te behalen.

Ondanks het feit dat jullie dezelfde opleiding volgen hebben jullie wel uiteenlopende interesses en hobby’s. Waar ik benieuwd naar ben is of jullie elkaar al kenden en hoe jullie bij Speakup terecht zijn gekomen?

Egbert: Wij zijn gekoppeld aan Speakup via Talentit. Dit is een organisatie die zich inzet om IT-talent binnen de regio te behouden en de kans te bieden zich te ontplooien binnen technische bedrijven in de regio. Dit gebeurt onder andere door te bemiddelen in stageopdrachten, afstudeerprojecten, bijbanen of kortere (groeps-) projecten zoals dit. We zijn één van de eerste pilots van de minor opleiding voor een stage van een kwartiel. Vrij snel werden we gematcht aan Speakup met de vraag of we aan de voice robot wilden werken als projectgroep.

Robin: We kenden elkaar wel van gezicht omdat we dezelfde opleiding op de UT volgen, maar leerden elkaar pas echt kennen gedurende het project.

Jeremy: Inderdaad, vanwege Covid-19 waren de eerste meetings virtueel. Pas tijdens onze eerste presentatie op het hoofdkantoor van Speakup ontmoetten we elkaar voor het eerst in het echt.

Daar noem je wat, om tijdens een pandemie met onbekende studiegenoten aan een nieuw studieproject te beginnen is al een opgave op zich. Maar laten we beginnen met jullie opdracht waar jullie de afgelopen weken aan gewerkt hebben, namelijk Voice Assisted Scheduling, wat hield deze opdracht precies in?

Egbert: Het doel was om via geautomatiseerde spraakherkenning telefonisch afspraken in te kunnen plannen. Zo waren er al door Speakup zogenaamde API-bouwblokken gebouwd, de zogenaamde voice-robot, die wij naar eigen inzicht verder konden ontwikkelen.

Robin: Wij kregen de vrije ruimte om de opdracht te interpreteren van Speakup. Wij kozen ervoor om te gaan bouwen aan het raadplegen en afspreken in de agenda door middel van spraaksturing.

Dit klinkt erg ambitieus allemaal! Welke werkzaamheden hebben jullie uitgevoerd voor het project? En hoe hebben jullie onderling de taken verdeeld? 

Robin: De onderlinge taakverdeling verliep eigenlijk heel natuurlijk. Eerst maakte iedereen kennis met TalentIT en de begeleiders van Speakup (Friso en Erik). Als stagiaires hebben we elkaar voor het eerst via video ontmoet. Vervolgens hebben we apart aan het project gewerkt. In eerste instantie werkte ik aan de kalenderintegratie. Dat betekent dat een afspraak, gemaakt via een stem, terecht komt in de agenda. Dus gesproken woorden worden omgezet naar afspraken in de agenda. Momenteel ben ik bezig met de documentatie van het project. Dus kijken welke functies er mogelijk zijn en hoe alles werkt. Zie het als naslagwerk voor diegene die dit project wil continueren.

Egbert: Ik onderhield het contact met Speakup. Zo verzamelde, bundelde en combineerde ik alles wat terugkwam vanuit de organisatie. We ontvingen bijvoorbeeld een voorbeeldproject van een Speakup API wat in JAVA was geschreven, een taal waar niemand van ons ervaring mee had. Ikzelf heb wel ervaring in Node.js (een open source Javascript-runtime omgeving) en kreeg ondanks het ontbreken van de API-documentatie na meerdere pogingen het voor elkaar dat de software werkte.

Jeremy: Ik was hoofdzakelijk bezig met de AI (Artifical Intelligence/ Kunstmatige Intelligentie). Dat wil zeggen: het bouwen aan de robot, proberen om deze “slimmer” te maken. Daarnaast was ik bezig met het uitproberen en testen van de code, voor zover dit mogelijk was, want sommige gedeeltes waren afgeschermd en het lezen van de code was dan niet mogelijk.

Aardig ingewikkelde materie, maar wel interessant voor jullie als studenten! Wat kunnen jullie me vertellen over de vaardigheden die jullie naar aanleiding van dit project hebben geleerd?

Jeremy: Het werken in een nieuw team en een nieuwe omgeving is al leerzaam op zich! Ik heb aan mijn algehele communicatie skills gewerkt en daarnaast geleerd hoe ik mijn taken beter kan verdelen. Dankzij het werken met verschillende platformen heb ik mijn technische vaardigheden ook kunnen uitbreiden.

Egbert: Omdat we niet op kantoor maar vanuit huis werkten, maakten we gebruik van GitHub (online community voor Open Source software). Voor mij was deze manier van werken, bijvoorbeeld gezamenlijk aan een project op afstand werken en zo issues aanpakken, een hele nieuwe ervaring.

Robin: Nieuwe manieren van coderen, dit gebeurde vanwege de onderlinge afstand op niet-synchronische wijze. In de praktijk kwam het erop neer dat je niet direct feedback ontving op het uitvoeren van je code. Verder was het ook nieuw voor mij om te werken in Docker, een softwareplatform voor het bouwen van applicaties.

Jullie hebben niet alleen geleerd van alle inhoudelijke werkzaamheden zoals het daadwerkelijk programmeren. Maar ook van de andere aspecten die je tegenkomt bij de uitvoering van een project als deze steek je wat op. Vertel eens, welk onderdeel van dit project vond jullie het moeilijkst?

Robin: Door Corona was je vaak solistisch bezig, op vragen tussendoor kreeg je niet meteen antwoord.

Jeremy: Hier sluit ik me bij aan, de onderlinge contacten verliepen virtueel waardoor je elkaar toch minder snel voor een kleinigheidje gaat mailen.

Egbert: Dit alles geldt ook voor mij. Het vanuit huis werken, het feit dat je je team via een dagelijkse virtuele stand-up zag, maakt het werken aan dit project omslachtiger. Zo kon het een dag duren voordat je antwoord op je vraag kreeg.

Helemaal begrijpelijk, het is een rare tijd om gezamenlijk aan een project als deze te werken wat veel van jullie aanpassingsvermogen heeft gevraagd. Maar toch stel ik de volgende vraag: Hoe was het om tussen alle “Speakuppers” te werken?

Egbert: We hebben er maar twee in real life ontmoet! Haha. Zonder gekheid, we vonden het contact dat er tussen ons en Speakup was prettig. Er wordt in deze organisatie heel open gecommuniceerd. Vanaf het prille begin kregen we alle vrijheid om een eigen plan uit te zetten. Wij kregen van Speakup een omschrijving van een probleem en mochten dit naar eigen inzicht tackelen. Het was jammer dat we elkaar zo weinig in het echt hebben ontmoet. Zonder corona was dit een totaal andere ervaring geweest. Toekomstige stagiaires zullen dit hopelijk weer gaan meemaken tijdens hun projecten.

Robin: Daar ben ik het helemaal mee eens, het weinige contact dat er was, was wel prettig.  Helaas hebben we weinig “Speakuppers” kunnen ontmoeten.

Jeremy: Ook ik sluit me hierbij aan, we hebben het kantoorleven van Speakup niet echt meegekregen. Wel hebben we onszelf en het ons project aan het gehele personeel kunnen voorstellen met behulp van een presentatie die vanuit het kantoor gestreamd werd. Deze was puur ter kennismaking met elkaar, het kantoor en de manier van werken bij Speakup. Aan het eind van onze stageperiode zullen we op dezelfde wijze een eindpresentatie geven over ons project voor het gehele bedrijf. Wij tonen dan live het eindresultaat in de vorm van een een werkende demo en geven een uitgebreide uitleg over hoe we deze hebben gebouwd. De aanwezigen mogen ons daarna aan de tand voelen door vragen te stellen.

Concluderend kun wel je stellen dat jullie, ondanks de corona-perikelen, in de afgelopen 10 weken een mooie leercurve hebben gemaakt. Nu het project bijna is afgerond hebben jullie vast nog tips voor toekomstige stagiairs?

Egbert: Hou je doelen realistisch, want je hebt relatief weinig tijd om het af te krijgen. Zo moet je ook alles nog documenteren.

Robin: Dat klopt in zekere zin, maar besef ook dat je in 10 weken veel kan bereiken. Wij als stagiaires hebben de luxe om elke werkdag ongestoord te werken aan één project. Niet zoals een Speakup-medewerker die allerlei secundaire taken op zijn bordje krijgt zoals onderhoudswerkzaamheden of bijvoorbeeld problemen die direct verholpen moeten worden.

Jeremy: Mijn boodschap voor toekomstige stagiaires: sta open voor nieuwe dingen en neem alles in je op. Zo hebben wij de eerste twee weken veel tijd gestopt in het leren van de voor ons nieuwe programmeertalen. Hierdoor verliep de rest van het project een stuk makkelijker. Als je wilt dat je studieproject in een vreemde organisatie goed loopt, is het heel handig als je op de hoogte bent van de daar geldende werkprocessen.

Wijze woorden om mee af te sluiten heren. Vanuit onze kant kan ik beamen dat wij het leuk vonden om jullie te begeleiden tijdens dit project. Ik wil jullie namens Speakup bedanken voor al jullie inspanningen en natuurlijk ook voor het interview!

klaar om te verbinden?

Onze pioniers denken geheel vrijblijvend mee over jouw geschikte telefonie oplossing.

Vraag vandaag een offerte aan

Contactpersoon(Vereist)
Aantal gebruikers in je onderneming(Vereist)

contact opnemen

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Vul hier onderstaande formulier in zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.

Hoe wil je dat wij contact met je opnemen?

terugbelverzoek

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Laat een terugbelverzoek achter zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.