Blog | Offline vs. online: hebben we nog vrije tijd?

Tegenwoordig kan je overal waar je bent bereikbaar zijn. Een telefoon kan je meenemen naar elke locatie, kan je altijd opnemen en niemand zet zijn telefoon eigenlijk uit. Toch zijn er genoeg gelegenheden waarbij een telefoon niet gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan een vergadering, een verjaardag of een etentje met de familie. Op deze tijden wil je eigenlijk offline zijn. We zijn eigenlijk altijd bezig met onze smartphones en deze hebben onze levens dan ook zeker beïnvloed.

Offline gaan

Als je je eigen telefoongebruik eens nagaat, kan je dan zeggen wanneer je voor het laatst een hele dag offline bent geweest? Voor sommige mensen is dat misschien wel 10 jaar geleden. Offline gaan heeft de volgende definitie: “Wanneer een individu stopt met het gebruiken van digitale apparaten om die tijd te benutten voor sociale activiteiten.” Tegenwoordig zijn er zoveel digitale apparaten en kan je met die apparaten ook zoveel doen, dat het voor veel mensen moeilijk is om offline te gaan. Eigenlijk kost het online zijn ontzettend veel tijd. Het moeilijke van de digitale technologie, is om deze op het juiste moment in te zetten zodat het bijdraagt aan een doel.

Uit een onderzoek van Leslie Perlow blijkt dat af en toe offline gaan bijdraagt aan productiviteit en gezondheid van mensen. De reden hiervoor is dat we door een smartphone ervoor zorgt dat we onbewust gaan multitasken. Echter kunnen onze hersenen niet twee activiteiten tegelijkertijd doen. Hierdoor raakt ons hoofd overvol, waardoor er slordigheid in je werkzaamheden ontstaat, zoals dingen vergeten. Af en toe offline gaan kan dit voorkomen.

Ondanks dat we weten dat we rust nodig hebben van alle digitale apparaten, blijven we maar doorgaan. We zijn verslaafd! Door interne en externe triggers blijven we bezig met de apparaten. Denk maar aan het WhatsApp-geluid op je telefoon. Hierdoor ga je appjes bekijken en neem je deel aan het gesprek.

Gevolgen van te veel online zijn

Er zijn meerdere gevolgen van het altijd online zijn. Het wordt ook wel ‘digiziek’ genoemd. Enkele voorbeelden zijn: minder slaap doordat we vlak voor bedtijd nog op de telefoon zitten, 50% van de mensen heeft tegenwoordig liever digitale communicatie dan face-to-face communicatie, de productiviteit daalt met 25% en creativiteit met meer dan 50%.

Een digitale detox klinkt nu niet heel verkeerd. Je kunt hier langzaam mee beginnen door bewust een stap in de richting van digitaal detoxen te zetten. Schuitemaker (2018) noemt dan ook vijf tips in haar artikel om offline te gaan:

  1. Zet je smartphone uit tijdens een vergadering of persoonlijk gesprek.
  2. Plan time-off van je werk: momenten waarop je bewust niet bereikbaar bent.
  3. Stop met multitasken. Geen telefoon en vergadering meer tegelijkertijd. Focus je op één taak.
  4. Kijk omhoog naar de echte cloud in plaats van naar beneden naar de virtuele clouds op je smartphone.
  5. Zet je smartphone pas aan als je minimaal twee uur uit bed bent en zet deze weer uit twee uur voordat je naar bed wilt gaan.

Organisaties kunnen ook bijdragen aan de detox:

  1. Vergader zonder smartphone of digitale apparaten.
  2. Doe mee met de volgende digital detox-dag. Is dit niet mogelijk binnen jouw bedrijf? Doe dan een digital diet-day: check bijvoorbeeld maar 3x per dag je smartphone.
  3. Introduceer in plaats van casual Friday een digiloze Friday.

Kies zelf wanneer jij bereikbaar wilt zijn. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens contact op met ons. Dan kijken wij wat we voor je kunnen doen!

klaar om te verbinden?

Onze pioniers denken geheel vrijblijvend mee over jouw geschikte telefonie oplossing.

Vraag vandaag een offerte aan

Contactpersoon(Vereist)
Aantal gebruikers in je onderneming(Vereist)

contact opnemen

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Vul hier onderstaande formulier in zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.

Hoe wil je dat wij contact met je opnemen?

terugbelverzoek

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Laat een terugbelverzoek achter zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.