beoordeeld met een 8.2

Blog | De impact van de schrikkeldag

29 februari, de dag zelf, blijft een apart iets. Je zou begrijpelijkerwijs zelfs kunnen opperen dat een schrikkeldag speciaal is. Maar is dat ook zo en hoe zit het met 29 februari 2020 specifiek?

Feiten over de schrikkeldag

Eerst maar wat bekende en misschien zelfs wat minder bekende achtergrondfeitjes over het fenomeen schrikkeldag in het algemeen. Waarom februari zo’n afwijkende korte maand is, ga ik hier niet uit de doeken doen. Maar dat is terug te herleiden tot de Romeinse Periode (600 v Chr. ~ 200 na Chr.). “Kort” daarna, ergens in de 3e eeuw, kwam men er toch achter dat de kalender (toen Juliaanse kalender, in tegenstelling tot het sinds 1582 alom gebruikte Gregoriaanse kalender van tegenwoordig) niet geheel synchroon liep met de seizoenen. Deze seizoenen zijn weer het resultaat van dat de aarde schuin staat ten opzichte van de zon en we een baan draaien om diezelfde zon.

Dat rondje om de zon duurt niet 365 dagen, maar 365,2421875 dagen. Dat wordt een Siderisch jaar genoemd, lees ik hier op Wikipedia. Met andere woorden net geen kwart dag meer dan het zogeheten Tropisch jaar, in de volksmond een gewoon jaar van 365 (of 366) dagen. Zit ik hier te kijken naar onze massadrang naar wat standvastigheid? Zodat je weet dat vandaag de aarde zich zo goed als op dezelfde plek t.o.v. de zon bevindt als een jaar terug op die datum. De schrikkeldag is dus een constructie om de minimale doch merkbare verschuiving over genoeg tijd (om en na bij 97 dagen in 400 jaar tijd) tegen te gaan.

Impact voor telefonie

Dus kijkend naar de feiten tot nu toe kunnen we nog niet stellen dat 29 februari (2020), de schrikkeldag, een speciale dag is. Maar misschien moet de zoektocht bijgesteld worden naar: “Wat is de impact van deze schrikkeldag op de telefoonrekening?”.

  • In de praktijk wordt er door de gemiddelde Speakup-klant maar voor een kwart gebeld op een weekenddag in tegenstelling tot een reguliere werkdag.
  • 29 februari 2020 valt in het weekend, namelijk op een zaterdag
  • Dit jaar zijn er in februari 20 werkdagen. Dit is het normale aantal werkdagen voor 28 dagen. (De afgelopen 3 schrikkeljaren bestonden wél uit 21 werkdagen in februari.)
  • Over het gehele jaar gezien bevat dit jaar 262 werkdagen, waar het 20-jaarsgemiddelde staat op 260,95.

Feitelijk gezien is dit +0,4% werkdag over het gehele jaar, maar of dit noemenswaardige gevolgen heeft voor de telefoonrekening is de vraag.

Wij zijn van mening dat deze extra dag vooral gevierd mag worden! Hoe vier jij 29 februari 2020?

klaar om te verbinden?

Onze pioniers denken geheel vrijblijvend mee over jouw geschikte telefonie oplossing.

Vraag vandaag een offerte aan

Contactpersoon(Vereist)
Aantal gebruikers in je onderneming(Vereist)

contact opnemen

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Vul hier onderstaande formulier in zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.

Hoe wil je dat wij contact met je opnemen?

terugbelverzoek

Heb je een vraag of interesse in onze dienstverlening? Wij helpen je graag op weg. Laat een terugbelverzoek achter zodat wij zo snel mogelijk contact met je op kunnen nemen.