Blog | De impact van de schrikkeldag

Blog

29 februari, de dag zelf, blijft een apart iets. Je zou begrijpelijkerwijs zelfs kunnen opperen dat een schrikkeldag speciaal is. Maar is dat ook zo en hoe zit het met 29 februari 2020 specifiek?

Feiten over de schrikkeldag

Eerst maar wat bekende en misschien zelfs wat minder bekende achtergrondfeitjes over het fenomeen schrikkeldag in het algemeen. Waarom februari zo’n afwijkende korte maand is, ga ik hier niet uit de doeken doen. Maar dat is terug te herleiden tot de Romeinse Periode (600 v Chr. ~ 200 na Chr.). “Kort” daarna, ergens in de 3e eeuw, kwam men er toch achter dat de kalender (toen Juliaanse kalender, in tegenstelling tot het sinds 1582 alom gebruikte Gregoriaanse kalender van tegenwoordig) niet geheel synchroon liep met de seizoenen. Deze seizoenen zijn weer het resultaat van dat de aarde schuin staat ten opzichte van de zon en we een baan draaien om diezelfde zon.

Dat rondje om de zon duurt niet 365 dagen, maar 365,2421875 dagen. Dat wordt een Siderisch jaar genoemd, lees ik hier op Wikipedia. Met andere woorden net geen kwart dag meer dan het zogeheten Tropisch jaar, in de volksmond een gewoon jaar van 365 (of 366) dagen. Zit ik hier te kijken naar onze massadrang naar wat standvastigheid? Zodat je weet dat vandaag de aarde zich zo goed als op dezelfde plek t.o.v. de zon bevindt als een jaar terug op die datum. De schrikkeldag is dus een constructie om de minimale doch merkbare verschuiving over genoeg tijd (om en na bij 97 dagen in 400 jaar tijd) tegen te gaan.

Impact voor telefonie

Dus kijkend naar de feiten tot nu toe kunnen we nog niet stellen dat 29 februari (2020), de schrikkeldag, een speciale dag is. Maar misschien moet de zoektocht bijgesteld worden naar: “Wat is de impact van deze schrikkeldag op de telefoonrekening?”.

  • In de praktijk wordt er door de gemiddelde Speakup-klant maar voor een kwart gebeld op een weekenddag in tegenstelling tot een reguliere werkdag.
  • 29 februari 2020 valt in het weekend, namelijk op een zaterdag
  • Dit jaar zijn er in februari 20 werkdagen. Dit is het normale aantal werkdagen voor 28 dagen. (De afgelopen 3 schrikkeljaren bestonden wél uit 21 werkdagen in februari.)
  • Over het gehele jaar gezien bevat dit jaar 262 werkdagen, waar het 20-jaarsgemiddelde staat op 260,95.

Feitelijk gezien is dit +0,4% werkdag over het gehele jaar, maar of dit noemenswaardige gevolgen heeft voor de telefoonrekening is de vraag.

Wij zijn van mening dat deze extra dag vooral gevierd mag worden! Hoe vier jij 29 februari 2020?

Geschreven door: Lara Bijen op 29 feb. 2020

ervaar onze service

Nu al overtuigd? Benieuwd hoe onze oplossingen jou voordeel op gaan leveren?

Heb je andere vragen voor ons die we mogen beantwoorden? Laat gerust je telefoonnummer achter, zodat we je terug kunnen bellen om je verder te helpen!

Institutenweg 6
7521 PK Enschede

088 - 773 25 87