Als werknemer bij Speakup heb je de vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt. Want wij werken zelfsturend én decentraal, wat ook wel het hybride werken wordt genoemd. Dat betekent dat we een kantoor hebben alleen niet enkel om het gebruikelijke kantoorwerk te doen, maar juist om samen te zijn met collega’s, te brainstormen, te borrelen enzovoorts. De creatieve, de informele en ook de leuke kanten van kantoor – die willen we behouden. We hebben bijvoorbeeld een tafeltennistafel, een gaming console en een loungehoek die dit stimuleren.
Maar hoe verloopt het hybride werken in de praktijk? In deze serie van interviews vragen we enkele collega’s hoe dit bevalt en welke ervaringen zij hebben met het hybride werken. We trappen deze serie af met een gesprek met onze front-end developer Friso Kluitenberg.
Voorkeur voor werken op kantoor
Op de vraag hoe Friso zijn werkdagen indeelt en wat bij hem de voorkeur geniet antwoord hij: “Bij Speakup mogen we zelf bepalen hoeveel uren we thuis en op kantoor werken. Mijn voorkeur gaat uit naar werken op kantoor. Je ziet je collega’s vaker waardoor je weet wat er allemaal speelt in de organisatie. Ook vind ik de korte lijntjes prettig, want je kan die ene collega makkelijker aanschieten voor een korte vraag. Ik hecht ook veel waarde aan het sociale aspect van het werken op kantoor. Zo is er contact met collega’s uit andere teams waar je mee kunt buurten waardoor er vaak nieuwe ideeën ontstaan.”
Een van de bijkomstigheden van het hybride werken is dat de dagelijkse kantoorbezetting een stuk lager is. Voor Friso zelf is dit geen probleem, maar iemand die net begint bij Speakup kan dit anders ervaren. “De relatieve rust op kantoor ervaar ik als prettig en draagt bij aan de focus aan mijn werkzaamheden, want voor mij specifiek geldt dat ik op kantoor het meeste gedaan krijg. Maar de gedeeltelijke aanwezigheid van collega’s heeft ook een keerzijde. Zo kan ik me voorstellen dat het voor nieuwe medewerkers een stuk lastiger is om alle collega’s te leren kennen. Het thuiswerken maakt de kennismaking voor nieuw personeel met het bedrijf een stuk minder persoonlijk.”
Maar Friso ziet wel degelijk de voordelen van het hybride werken. “Uit praktisch oogpunt gezien vind ik de vrije keuze van onze werkplek wel prettig om af en toe vanuit huis te werken. Het feit dat je je bijvoorbeeld niet meer druk hoeft te maken dat je het aflevermoment van een pakketje mist en de drukte tijdens de spits heb ik zeker niet gemist.”
Balans
Friso zou niet meer terug willen naar een conventionele werkweek van 9 tot 5 op een kantoor, maar of decentraal werken voor iedereen geschikt durft hij niet te zeggen. “Momenteel werk ik gemiddeld twee dagen per week op kantoor. Mijn intentie is om 3 dagen naar kantoor te gaan, ik probeer hier nog de juiste balans in te vinden. Thuis is het van belang een goed ingerichte werkplek te hebben, zoals een goed sta/zitbureau. Met alle rust en ruimte, of juist niet als jij toevallig beter werkt met bepaalde achtergrondgeluiden. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het heel persoonlijk is voor iedereen wat voor hem/haar het beste werkt. Omdat Speakup een zelfsturende organisatie is, bestaat er bij ons geen managementlaag waaraan je je moet verantwoorden, effectief ben je je eigen manager. Dit alles in combinatie met het hybride werken geeft een enorme vrijheid, wat goed bij mij past. Maar deze werkvorm moet je wel liggen want het vraagt om een grote mate van zelfdiscipline.”
Hou je voortgang zelf bij
Friso heeft tot slot nog enkele tips: “In mijn blog geef ik diverse werkgerelateerde tips, als ik deze schaamteloos mag promoten hier😉. Zo heb ik kortgeleden een artikel over dit onderwerp gemaakt met daarin onder andere het advies om je eigen voortgang bij te houden. Dat kunnen dagelijkse werkzaamheden zijn of een groot project die je met het hele team uitvoert. Ik vergelijk het met het bijhouden van een receptenboekje met daarin je favorieten gerechten. Als je bijvoorbeeld een oud en beproefd familierecept zelf naar tevredenheid aanpast en deze wijzigingen noteert, weet je de volgende keer bij het koken hoe je het beste resultaat bereikt. Waarom zou je hetzelfde niet doen bij je werk? Door bij te houden wat wel werkt, wat minder goed lukt en wat je allemaal hebt geprobeerd krijg je automatisch een stuk zelfreflectie. Dit helpt gegarandeerd bij het bereiken van je persoonlijke doelen en je ambities en het draagt bij aan je productiviteit.”