Toezichthouder AIVD dakloos en onderbezet.

“Iedereen zag dit allang aankomen, en dat maakt het des te erger dat er nu dus nog niets geregeld is.” –  Bert Hubert, voormalig toezichthouder AIVD.

Net nu de AIVD en MIVD dankzij een nieuwe wet vanaf 1 juli veel meer mogen afluisteren komt er niets terecht van het beloofde “betere” toezicht.Deze nieuwe wet maakt het mogelijk voor diensten om het internetverkeer dat via kabels gaat te ‘verkennen’. Dat is in potentie het verkeer van miljoenen Nederlanders. Het idee is dat de diensten straks zien waar bijvoorbeeld China en Rusland actief zijn op de kabels die door ons land lopen.

Het toezicht op geheime diensten AIVD en MIVD dreigt een zootje te worden: de toezichthouder heeft geen werkplek en het team van controleurs is onderbezet. Het is nu zover gekomen dat de toezichthouder noodgedwongen onderdak moet krijgen bij de AIVD zelf, de dienst die het dus zou moeten controleren.

Lees het hele artikel in het Algemeen Dagblad.

Reactie van Speakup’s Founder Florian Overkamp:

Een heel zorgelijke ontwikkeling, en een waarvoor we (vanuit de coalities met privacybewegingen) al eerder waarschuwden. Onder het mom van bestrijding van terrorisme en CSAM worden steeds maatregelen genomen die verregaand ingrijpen op vrijheden van burgers. Als dan ook nog eens het toezicht op hoe die instrumenten worden gebruikt niet functioneert staan alle seinen echt op rood. Onze overheid heeft toezeggingen gedaan en komt die niet na. Dit is een falende rechtstaat, we staan er bij en kijken er naar.

Reactie van onze bedrijfsjurist Jarno Beumer:

Een van de bezwaren van de coalitie, waartoe Speakup behoorde en die kritisch was over de toenemende datahonger van de overheid onder het mom van “veiligheid”, was de vrees dat een systeem van toezicht onvoldoende effectief zou zijn. De politiek heeft de inschatting gemaakt dat toezicht wél voldoende waarborgen geeft om de privacyrechten van burgers te beschermen. Bij falend toezicht is dat natuurlijk niet met droge ogen vol te houden. Uit deze berichtgeving blijkt maar weer eens dat het een onzalig idee is om de overheid aan de ene kant in de basis ruime bevoegdheden te geven om steeds meer ongebreideld data van burgers te verzamelen en er daarbij aan de andere kant op te vertrouwen dat een systeem van toezicht voorkomt dat er excessen ontstaan.